Na vše doprava zdarma
Výprodej až 67 %

Čištění menstruačního kalíšku

Uveřejněno: 07.07.2024
Kategorie: Menstruace , Zdraví

Menstruační kalíšek je ekologickou a ekonomickou alternativou k tradičním menstruačním výrobkům, ale mnoho žen má otázky ohledně jeho správného čištění a údržby. Správná péče je důležitá nejen pro dlouhou životnost menstruačního kalíšku, ale především pro vaše zdraví. Pokud hledáte návod, jak správně čistit a udržovat váš menstruační kalíšek, jste na správném místě. V tomto článku najdete všechny potřebné informace, abyste mohli svůj kalíšek používat s jistotou a bez obav.

Čištění a péče o menstruační kalíšky

Péče o menstruační kalíšek není těžká a stačí dodržet pár zásad, aby vám kalíšek fungoval, tak jak má, dlouho vydržel a nebyl příčinou zdravotních komplikací.

Pečlivě si myjte ruce. Hygiena rukou je při manipulaci s menstruačním kalíškem klíčová. Na rukou totiž bývají choroboplodné zárodky, které se pak mohou šířit z menstruačního kalíšku do pochvy, proto hygienu rukou nepodceňujte!

Jak sterilizovat kalíšek

Kalíšek je třeba sterilizovat před úplně prvním použitím, před začátkem menstruace (tedy prvním zavedením v daném cyklu) a po skončení menstruace. Vyvařování nebo sterilizování menstruačního kalíšku je samozřejmě možné (a někdy i nutné) také během samotné menstruace, například potom, co se kalíšek dotkne nesterilního povrchu nebo vám upadne na zem.

Nejsnadnější je sterilizaci menstruačního kalíšku provést vyvařením v hrnci s vodou na sporáku, ale použít můžete i mikrovlnnou troubu. Dezinfikovat kalíšek je možné i ve sterilizačním roztoku vzniklém rozpuštěním sterilizačních tablet. Kalíšek nechte v roztoku po dobu 15 minut. Tento způsob se hodí zejména na cestách. Nezapomínejte na finální opláchnutí kalíšku čistou vodou po vyjmutí z dezinfekční lázně.

Jak kalíšek vyvařit

Vyvařování menstruačního kalíšku snadno provedete v čistém hrnci, v dostatečném množství vody. Kalíšek vyvařujte po dobu 5 až 10 minut, nestačí ho jen přelít horkou vodou!

  • Vody musí být dostatečné množství, aby nedošlo ke kontaktu kalíšku se dnem hrnce.
  • Hlídejte si čas, aby se voda nevyvařila a kalíšek se nezničil.

Dezinfekce v mikrovlnce

Kalíšek můžete sterilizovat i v mikrovlnné troubě. Ponořte ho do plastové nebo skleněné nádobky s vodou a dejte do mikrovlnné trouby na plný výkon na 3 minuty.

  • Při vyndávání kalíšku z mikrovlnky dejte pozor, ať se neopaříte.
  • Použít můžete také mikrovlnný parní sterilizátor.

Dezinfekci menstruačního kalíšku v mikrovlnce usnadní speciální kelímek na sterilizaci menstruačního kalíšku, který se prodává i ve skládací variantě a vejde se tak do každé kabelky.

Čištění menstruačního kalíšku Merula

Čištění kalíšku během menstruace

Během používání v době menstruace stačí po vyjmutí kalíšku z pochvy (nezapomínejte na hygienickou čistotu rukou!) vylít obsah do wc či umyvadla a kalíšek opláchnout vodou a znovu zavést. Můžete ho umýt i mýdlem, ale pozor – takovým, které je bez parfemace, neobsahuje oleje a jeho pH je mezi 3,5 až 5,5. Oleje a parfémy by mohly po opětovném zavedení kalíšku dráždit poševní sliznici, proto se jim raději vyhněte.

Bezpečným čisticím prostředkem pro péči o kalíšky jsou speciální tekuté mycí gely na čištění menstruačních kalíšků, např. Lunette Cup Cleanser, který má vyvážené pH 3,5. Tam, kde nemáte k dispozici tekoucí vodu a řešíte, jak vyčistit kalíšek, můžete použít jednorázové vlhčené ubrousky určené speciálně na kalíšek.

Nikdy nepoužívejte na mytí kalíšku čisticí prostředky na nádobí a nepokoušejte se kalíšek mýt v myčce na nádobí.

Jak zbavit kalíšek nežádoucího zabarvení

Zejména čiré kalíšky časem lehce zahnědnou. Na funkci to nemá vliv, ale estetické to není a určitě je namístě chtít mít kalíšek stále hezký, nikoli odpuzující. :-) Nežádoucí zabarvení můžete odstranit pomocí standardních i přírodních čisticích prostředků:

  • ponořte kalíšek na pár hodin či přes noc do 3% roztoku peroxidu vodíku
  • otřete kalíšek ubrouskem s citronovou šťávou
  • po odbarvovací proceduře kalíšek vyvařte

Jak vyčistit dírky u okraje kalíšku

Většina kalíšků má pod horním okrajem malé otvory, které pomáhají správnému rozvinutí kalíšku v pochvě. Aby byly průchodné a čisté, naplňte menstruační kalíšek vodou, položte na něj dlaň, otočte dnem vzhůru a zmáčkněte. Když voda stříká ven skrz otvory, jsou vyčištěné! Můžete si také vyhradit jeden měkký zubní kartáček a používat ho na dočišťování kalíšku.

Uschování kalíšku mimo menstruaci

Poté, co kalíšek po skončení menstruace vyvaříte, ho nechte pečlivě uschnout a uložte ho do prodyšného obalu, ideálně látkového pytlíčku nebo kelímku na kalíšek, který má otvory.

Zásadně neukládejte kalíšek do plastového pytlíku nebo neprodyšné nádoby. Chraňte kalíšek před UV zařením.

Nejčastější chyby při čištění a skladování kalíšku

  • Nedostatečná hygiena rukou.
  • Použití nevhodných čisticích prostředků, jako jsou bělidla, přípravky na mytí nádobí, běžná parfémovaná mýdla.
  • Deformace či zničení kalíšku kvůli nepozornosti během vyvařování.
  • Použití nevhodných zvlhčovacích přípravků na bázi silikonu, které mohou poškodit kalíšek nebo podráždit pochvu.
  • Mechanické poškození kalíšku kvůli nesprávné technice čištění, např. čištění otvorů v kalíšku ostrými předměty.
  • Skladování kalíšku na přímém slunci.
  • Skladování kalíšku v neprodyšných obalech či uložení kalíšku, aniž by byl zcela suchý (hrozí množení bakterií či vznik plísně).

Při správné péči je menstruační kalíšek velmi komfortní a ke zdraví šetrná a trvanlivá pomůcka. Zajímá vás, jak dlouho kalíšek vydrží? Přečtěte si článek o životnosti menstruačního kalíšku. Více o tom, jak pečovat o menstruační kalíšek a co si k němu pořídit, jsme psali v článku Co potřebujete k menstruačnímu kalíšku.

Související produkty

Sdílejte tento článek

Přidat komentář