Na vše doprava zdarma
Výprodej až 67 %

Menstruace a plavání? Dovolenou zachrání menstruační plavky!

Uveřejněno: 02.07.2024
Kategorie: Menstruace

Pokud chtějí ženy během svých dnů do vody, řeší to tamponem, kalíškem nebo některé i menstruační houbičkou. Pomůcka zavedená dovnitř do pochvy ale není pro každou ženu ideální řešení. Pokud nejste příznivcem těchto pomůcek, ale koupání si nechcete nechat ujít, pak jsou řešením menstruační plavky!

Jak fungují menstruační plavky?

Uvnitř menstruačních plavek se nachází vložka, která absorbuje krvácení během pobytu ve vodě, ale i mimo ni. Když se krev uvolní, savý klín vložky ji absorbuje. Plavky mají nepropustnou vrstvu, která zadržuje krev uvnitř, takže není třeba obávat se protečení. Z plavek se také nic nevymývá do okolní vody. Jsou určeny pro slabší i silnou menstruaci nebo je lze kombinovat s volnou menstruací.

Menstruační plavky můžete mít na sobě po dobu závislou na síle vaší menstruace – a to je individuální. Čím slabší menstruace, tím déle vám plavky vydrží. Nicméně je důležité si uvědomit, že některé plavky jsou vhodné pouze při slabší menstruaci. Pokud máte silnou menstruaci, je potřeba je kombinovat s kalíškem nebo s tamponem – nebo si pořídit menstruační plavky určené pro silnou menstruaci. Plavky byste rozhodně neměly nosit celý den, ale co nejdříve je po koupání nebo plavání svléknout a vyprat (stačí v ruce).

TIP: Obecně je pro ženy ze zdravotních důvodů nevhodné zůstávat v mokrých plavkách. Doporučujeme mít dvoje plavky, ať už jde o ty normální, nebo o menstruační.

Menstruační plavky Wuka

Všimnou si ostatní, že plavky, co mám na sobě, jsou menstruační?

Demi Spaccavento je zakladatelkou Bright Girl Health, projektu zaměřeného na menstruační zdraví a osvětu dospívajících. Takto popisuje svoji zkušenost s menstruačními plavkami Modibodi: "Když jsem si na party u bazénu oblékla plavky Modibodi, nikdo si nevšiml, že jsou menstruační. Naopak, získala jsem mnoho komplimentů, jaké mám pěkné plavky! Savá vložka je tenká a není nijak objemná, což je výhodou oproti běžným vložkám. Díky voděodolné vrstvě se savá vrstva nijak nezvětšuje tím, že by nasákla vodu z bazénu nebo moře, takže nemusíte mít obavy, že by se plavky v průběhu koupání nějak deformovaly."

Ilona Bittnerová, zakladatelka blogu pro ženy Kalíšek.cz, komentuje výhody plavek z pohledu maminky: "Plavky se ukázaly jako velmi vítaný pomocník! Obě moje děti se rády koupou a byla to jejich hlavní činnost celou naši dovolenou. Můj dvouletý chlapeček ještě neumí plavat, takže je potřeba minimálně dohled někoho dospělého. Představa, jak mu několik dní po sobě vysvětluji, že do vody nejdu... Tím bych dovolenou opravdu trávit nechtěla."

Menstruace a mladé dívky

Pro mladé dívky mohou být menstruační plavky jedinou možnou variantou. Není dnes už výjimkou, že menstruaci dostanou desetileté dívky. Pro ně je většinou nemožné používat pomůcky určené pro zavedení do pochvy. Menstruační plavky se jim mohou hodit jak v létě, tak i v ostatních měsících, pokud jde o sportovní plavkyně nebo i nadšené "rybičky". V nabídce jsou samozřejmě i jednodílné plavky, které se hodí do bazénu.

Jaké menstruační plavky si vybrat?

Na českém trhu se menstruační plavky poprvé objevily v létě 2021. Šlo o plavky Modibodi, což je australská značka, která je nabízí už od roku 2016. Hlavním produktem Modibodi jsou menstruační kalhotky, které jsou hodnoceny jako světová špička a prodávají se po celém světě.

Loňské léto kromě Modibodi zachraňovaly dovolené menstruační plavky WUKA a Dorina. Řadu recenzí najdete například na Heuréce, ve většině případů byly ženy nadšené. Rok od roku je na trhu více značek, takže se těšíme na nové zkušenosti.

Menstruace by nám neměla bránit dělat věci, které dělat chceme. Díky spolehlivé hygienické pomůcce bychom měly být schopny dělat stejné věci jako ve dnech, kdy menstruaci nemáme. Samozřejmě, někdy je to náročnější a plavání během menstruace může být právě takovou výzvou. Máte z koupání během menstruace obavy? Slyšela jste, že se to nemá? Pak mrkněte na článek Plavání během menstruace, kde kromě mýtů najdete i názor gynekologa.

Související produkty

Sdílejte tento článek

Přidat komentář