Na vše doprava zdarma
Výprodej až 67 %

Menstruační plavky? Co je na trhu a které si vybrat

Uveřejněno: 25.06.2024
Kategorie: Menstruace

Vítejte v roce 2024. Zatímco běžní smrtelníci čile klábosí s umělou inteligencí a spoustu problémů Země řešíme z vesmíru pomocí satelitních technologií, pokrok se nevyhýbá ani tomu, co lidstvo provází od nepaměti: menstruaci. Život s menstruací, v létě zejména, dovedou také usnadnit inovace: inovace v podobě menstruačních plavek. Je ale dobré vědět, co které umí, na trhu jich totiž přibývá. Pojďme se v tom zorientovat.

Menstruační plavky na slabou menstruaci

S menstruačními plavkami, které se staly doslova revoluční hygienickou pomůckou, přišla v roce 2017 australská značka nepropustného prádla Modibodi (v Česku se plavky prodávají od roku 2021). Co bylo na menstruačních plavkách revolučního? Umožnily ženám a dívkám koupat se bez pomůcky zavedené dovnitř, tedy bez tamponu, bez menstruačního kalíšku či přírodního tamponu v podobě intimní houby.

Menstruační plavky mají v klíně všitou funkční vložku, která krvácení pohltí, ale nepropustí ho z plavek ven. Krev vypláchnete z plavek až po koupání pod tekoucí vodou.

Menstruační plavky Modibodi pro slabší menstruaci

Tyto funkční menstruační plavky, které byly doposud na trhu (Modibodi, WUKA, Love Luna, Dorina), mají absorpci 10 až 15 ml, jsou tedy určeny pro samostatné použití při slabé menstruaci. V případě menstruace silné výrobci doporučují kombinovat menstruační plavky s jinou pomůckou, např. s kalíškem či tamponem, a plavky mít k této pomůcce jako pojistku proti protečení.

Menstruační plavky s menší savostí jsou vhodné:

  • na samostatné použití při slabší menstruaci
  • jako pojistka k jiné pomůcce
  • když menstruaci očekáváte a nechcete být zaskočena nemilou nehodou

Menstruační plavky na silnou menstruaci

Novinkou letošního roku jsou menstruační plavky s vyšší absorpcí. Přichází s nimi opět průkopnická značka Modibodi. Její menstruační plavky "high absorbency" mají inovovanou savou vrstvu a jsou schopny absorbovat až 40 ml. Což je dvakrát víc, než co menstruační plavky uměly doteď. Proto jsou určené i na silnou menstruaci a slibují léto bez omezení i dívkám a ženám, které mají silnou menstruaci.

Zejména pro děvčata jsou menstruační plavky vysvobozením a jediným řešením, jak skloubit měsíčky a dovolenou u moře, letní tábor či plavecké závody. Ne každá dívka je schopna si zavést tampon, na každé dívce dělá tampon dobře, ne každé mamince dělá dobře, aby si dcera už v útlém věku zaváděla tampon... Menstruační plavky jsou spolehlivé, zdravé a pohodlné řešení, nyní i pro dny silnější menstruace.

Menstruační plavky s větší savostí jsou vhodné:

  • pro ženy a dívky se středně silnou a silnou menstruací
  • pro ženy a dívky, které nechtějí nebo nemohou používat pomůcky zaváděné dovnitř

Podobně jako menstruační kalhotky jsou menstruační plavky cestou k ekologičtejšímu přístupu k menstruaci. Když použijete plavky samotné, nevzniká žádný odpad z jednorázových hygienických potřeb.

Menstruační plavky Modibodi na silnou menstruaci

Silikonové menstruační plavky bez savé vrstvy

Na trhu se dají koupit i menstruační plavky ze silikonu. Jsou vyrobeny ze 100% Silica gelu. Jsou nepropustné, ale nejsou savé, proto je nutné je používat jedině s tamponem či kalíškem. Slouží jako pojistka "pro jistotu".

Na rozdíl od menstruačních plavek s funkční absorpční technologií jsou silikonové plavky neprodyšné.

Více o tom, jak řešit koupání během menstruace, jsme psali v článku Jak na plavání během menstruace – rady a tipy

Související produkty

Sdílejte tento článek

Přidat komentář